19 Mayıs Okulumuzda Coşkuyla Kutlandı

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla yaktığı bağımsızlık meşalesini "Bütün ümidim gençliktedir." diyerek Türk gençlerine armağan etmiştir. Biz de ondan devraldığımız 104 yıllık özgürlük ve bağımsızlık ateşini ATATÜRK ilke ve inkılaplarına olan bağlılığımızla taşıdığımızı, tüm coşku ve heyecanımızla bu anlamlı günde ifade ettik.

Spor Kulübü Öğretmenleri Bülent AKGÜN ve Ruhi ELYILMAZ tarafından hazırlanan program Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Beden Eğitimi Öğretmenimiz Ruhi ELYILMAZ yaptı. 8B sınıfı öğrencimiz Hilal KEÇELİOĞLU “Bu Gelen Bandırma Vapuru” isimli şiiri okudu. 8D sınıfı öğrencimiz Elif Nur ÇAKTA "Şu Sonsuz Koşu” isimli şiiri okudu. 8C sınıfı öğrencimiz Mustafa ÇAM " Senin İçin Türkiye'm” isimli şiiri okudu. 8/A sınıfı öğrencilerimizden Cevdethan UYSAL'ın "Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi"ni okudu. Program 8/b sınıfı öğrencilerimizden Hüsyin KAYA'nın " Gençliğe Ata’ya Cevabı"nı tüm öğrencilerle birlikte okumasıyla sona erdi.

Programın sunuculuğunu 8/A sınıfından Elif KAHRAMAN yaptı.

GÜNÜN ANLAM ve ÖNEMİ

19 Mayıs 1919, Milli Mücadele’nin fiilen başladığı, Kurtuluş Savaşı için Samsun'da ilk adımın atıldığı ve yeni TÜRKİYE'NİN DOĞDUĞU gündür.

I.Dünya Savaşı sonunda yenik sayılan Osmanlı Devletinin başkenti İstanbul ve Anadolunun birçok yeri İngiliz, Fransız, İtalyan ve Ruslar tarafından işgal edilmiş, düşman gemileri boğazları zapdetmiş ve toplarını saraya çevirmişler, Padişah ve Hükümet onlar ne derse yapar duruma gelmişti. 16 Mayıs 1919’da Yunanlıların İzmir’i işgali bardağı taşıran son damla olmuştu. Türk Milleti Ergenekon destanında olduğu gibi bu zor durumdan kendisini kurtaracak, yol gösterecek birini arıyordu. İşte 19 Mayısta Samsunda bir güneş gibi parlayan Mustafa Kemal bu aranan kişiydi.

19 Mayıs 1919, yenilmiş, ümitsiz, yorgun ve fakir düşmüş bir milletin yeniden şahlanarak, top yekün vatanını sahiplenerek geleceği yeniden kurmanın engin heyecanının yaşandığı anlamlı bir gündür.

Aslında Kurtuluş’un ilk kıvılcımı, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasıyla çakılmıştır.

Mustafa Kemal, 19 Mayıs l919'da Samsun'a çıkıp Milli Mücadele bayrağını açıp özgürlük ateşini yakmasaydı, milletçe tarih sahnesinden silinecek, egemenlik ve bağımsızlığımızı kaybedecektik.

Her türlü olumsuzluğa rağmen yüksek bir vatan sevgisi ile çıkılan bu yolda, bir taraftan düşmanla savaşılırken, bir taraftan da 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılarak Cumhuriyet’e giden yolda önemli bir adım daha atılmıştı. 19 Mayıs 1919'da başlatılan Milli Mücadele 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurularak taçlandırıldı.

Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919’u, başlattığı bu süreci göz önünde bulundurarak değerlendirmemiz gerekir. Bu tarihleri, sadece tarihi bir olayın yaşandığı günler olarak görür, millet hayatımızda ifade ettiği anlam ve önemi kavrayamazsak, sadece heyecanını duymadığımız sıradan ve şekli bir bayram günü olarak kutlarız. Halbuki, milli bayramlar, milletin bireylerini asgari müştereklerde buluşturan, kaderde ve kıvançta bir olduğumuzun bilincini kazandıran, vatan-millet-bayrak gibi kutsal değerlerimize bağlılığımızı pekiştiren anlardır.

Bu çok önemli ve anlamlı gün nedeniyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve O'nun kahraman silah arkadaşlarını , İstiklâl Savaşımızın tüm mimarlarını ,bu güzel vatanımızı için dün olduğu gibi, bu günde canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'mız kutlu olsun!

18-05-202318-05-202318-05-202318-05-202318-05-202318-05-202318-05-202318-05-202318-05-2023

Yayın: 18.05.2023 - Güncelleme: 18.05.2023 21:54 - Görüntülenme: 163